Κι ενώ κάποιο άτομο προσπαθεί να χάσει κιλά μετά από καιρό παρατηρεί συχνά ότι έχει φτάσει σε «Plateau» δηλαδή η ζυγαριά παραμένει κολλημένη σε έναν αριθμό. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:
Απώλεια μυϊκής μάζας
Το άτομο όταν ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής συχνά χάνει λίπος, υγρά αλλά και ένα ποσοστό μυϊκής μάζας. Τα άτομα που ακολουθούν πολύ αυστηρά και συνήθως «ανορθόδοξα» προγράμματα διατροφής συχνά έχουν μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα ενός ατόμου τόσο καλύτερος είναι και ο μεταβολισμός του ενώ κάθε φορά που το άτομο χάνει μυϊκή μάζα μειώνεται και ο μεταβολισμός του.
Υπερβολική άσκηση
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο η υπερβολική άσκηση δεν επιτρέπει στο άτομο πολλές φορές να έχει την επιθυμητή απώλεια κιλών. Η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με τη μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 1-2 κιλά.
Επίσης, η μυϊκή μάζα αυξάνεται με αποτέλεσμα η ζυγαριά πολλές φορές να μην δείχνει το επιθυμητή ένδειξη ή ακόμη να δείχνει και αύξηση βάρους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συνήθως σε άτομα που δεν γυμνάζονταν και ξαφνικά άρχισαν να γυμνάζονται έντονα. Ο δείκτης της ζυγαριάς μετά από λίγες μέρες έως και εβδομάδες αρχίζει και πάλι να κατεβαίνει.
Εξασθενημένος οργανισμός
Το σώμα μας μπορεί να «διαβάσει» τις αλλαγές και να αντιδράσει ανάλογα. Έτσι όταν η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κάποιος είναι πολύ χαμηλή ο αμυντικός μηχανισμός του μεταβολισμού περιορίζει τις ανάγκες του και παρατηρείται μείωση του βασικού μεταβολισμού.
Ιδανικό βάρος
Εάν το άτομο έχει φτάσει κοντά στο ιδανικό του βάρος τότε η απώλεια κιλών μειώνεται όλο και περισσότερο. Ίσως αυτή να είναι και η κατάλληλη στιγμή για παύση της διατροφής, για απώλεια κιλών και αύξηση των θερμίδων για σταθεροποίηση
Η ΛΥΣΗ
Αλλαγή στη διατροφή
Ο οργανισμός όταν μπει σε μια φάση διατροφικής ρουτίνας δεν επιτρέπει στο σώμα να αποβάλει τα κιλά. Η λύση συχνά είναι η πλήρης αλλαγή του διατροφικού πλάνου με νέα φαγητά και συνταγές ή ένα γεύμα υψηλό σε θερμίδες μία φορά την εβδομάδα που πιθανόν να σοκάρει τον οργανισμό. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει μείωση θερμίδων ιδίως κάτω από 1200 θερμίδες γιατί ο οργανισμός θα βρεθεί σε κατάσταση υποσιτισμού και δεν θα δουλεύει καθόλου ο μεταβολισμός.
Επιπλέον άσκηση
Εάν ένα άτομο δεν γυμνάζεται καθόλου αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει μια αερόβια άσκηση που θα του αυξήσει την καρδιακή του συχνότητα. Εάν ήδη ασκείται το άτομο τότε θα πρέπει να πιέσει τον εαυτό του να ασκείται λίγο περισσότερο ή ακόμη θα πρέπει να αλλάξει τη ρουτίνα του στο γυμναστήριο.
Υπομονή
Είναι συχνό το φαινόμενο η ζυγαριά να κολλάει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό για κάποιες εβδομάδες. Με πολλή υπομονή και συνέχιση της δίαιτας ο δείκτης της ζυγαριάς κατεβαίνει και το άτομο ξεκινά και πάλι να έχει την απώλεια των κιλών που επιθυμεί.
Ξεκούραση του οργανισμού
Εάν το άτομο έχει ήδη χάσει 15-20 κιλά ή και περισσότερα και δεν μπορεί πλέον να αποβάλει περισσότερα κιλά τότε καλό θα ήταν να μπει σε φάση σταθεροποίησης. Η σταθεροποίηση προσφέρει περισσότερες θερμίδες από μία δίαιτα για απώλεια βάρους ενώ συνήθως επιτρέπει και ένα ελεύθερο γεύμα. Με τη σταθεροποίηση ο οργανισμός «ξεκουράζεται», ο μεταβολισμός δουλεύει και πάλι λόγω της αλλαγής στη διατροφή και το σώμα αναγνωρίζει το νέο του βάρος ως το φυσιολογικό του. Μέτα από την περίοδο της σταθεροποίησης εάν το άτομο θέλει να χάσει περισσότερα κιλά μπορεί να ξεκινήσει και πάλι ένα πρόγραμμα διατροφής.
Γιάννης Κερίμης BSc, MSc, RDN (USA)
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.ikerimis.com