Στη σημερινή εποχή η πλαστική χειρουργική είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι πια ταμπού και δε γίνετε κρυφά από φίλους και γνωστούς. Το ίδιο και οι ηλικίες που καταφεύγουν στη λύση της πλαστική χειρουργικής είναι όλο και νεαρότερες με άτομα στην εφηβική, προεφηβική αλλά και παιδική ηλικία να υποβάλλονται σε κάποιου είδους κοσμητική επέμβαση. Το ερώτημα είναι πότε μια κοσμητική επέμβαση είναι δικαιολογημένη σε ανήλικα ή νεαρά άτομα αλλά και πότε τα πλεονεκτήματα μιας επέμβασης είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Επεμβάσεις όπως botox injections, λιποαναρρόφηση και ρινοπλαστική δε πρέπει να διενεργούνται σε τόσο νεαρά άτομα εκτός και αν η αιτία είναι μία συγγενής ανωμαλία, μια παραμόρφωση από ένα τραυματισμό ή μια εικόνα σώματος που προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στον ασθενή.
Η καταλληλότερη ηλικία για μία κοσμητική επέμβαση είναι μετά τα 21 έτη όταν το άτομο έχει ήδη ενηλικιωθεί και έχει περάσει την ευάλωτη περίοδο των 18-21 ετών. Βέβαια υπό προϋποθέσεις ένα άτομο μπορεί να υποβληθεί σε κοσμητική επέμβαση και μετά την ηλικία των 18 ετών εάν είναι πλήρως συνειδητοποιημένο για όλες τις παραμέτρους που συνοδεύουν μία τέτοια απόφαση. Περισσότερο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν ψυχολογικά και όχι σωματικά ζητήματα.
Το σημαντικότερο είναι το άτομο να έχει σχηματίσει ιδία εικόνα για τον εαυτό του, να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα σωματικά του χαρακτηριστικά και να έχει μάθει να αποδέχεται τα ελαττώματά του σαν ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.
Επίσης τα νεαρότερα άτομα έχουν την τάση να υποεκτιμούν τις δυσκολίες του χρόνου ανάρρωσης και τις πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου. Ο νεανικός ενθουσιασμός για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τους αποπροσανατολίζει και χάνουν τις προτεραιότητες τους. Η επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η προώθηση της τετριμμένης εικόνας των μοντέλων με την ανορεξική φιγούρα και την αφύσικη ομορφιά προτρέπει τα νεαρότερα άτομα να υποβάλλονται σε πλαστικές επεμβάσεις με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση της επιθυμίας των άλλων και όχι της δικής τους.
Μία από τις υποχρεώσεις του πλαστικού χειρουργού είναι να εκτιμήσει τη ψυχοσύνθεση του υποψήφιου ασθενούς και να αναγνωρίσει τα άτομα που έχουν ανασφάλειες, προβλήματα αυτοεκτίμησης και μία αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Η απόφαση για να υποβληθεί κάποιος σε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής πρέπει να είναι πλήρως συνειδητοποιημένη και να γίνετε για τους σωστούς λόγους. Η ανάγκη του ατόμου για αλλαγή ή ανανέωση δεν είναι κατακριτέα και πολλές φορές μπορεί να απογειώσει την αυτοεκτίμησή του και να επηρεάσει θετικά τη ζωή του. Ο πλαστικός χειρουργός σας πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει εν μέρη και σαν ψυχολόγος γιατί η ευτυχία και η ποιότητα ζωής περνάνε πρώτα από την αποδοχή του εαυτού μας και ύστερα από τη βελτίωση της εικόνας μας μέσα από την πλαστική χειρουργική.
Δημήτρης Σταύρου MD, MSc, FEBOPRAS
Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός
www.drstavrou.com