Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, όπως η γαστρική παράκαμψη, Lap Band ή επιμήκους γαστρεκτομή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι φέρεται να ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων. Αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης είναι συχνά η τελευταία ελπίδα ενός ατόμου στην επανάκτηση του ελέγχου του σώματός του και των διατροφικών του συνήθειων μετά από χρόνια αύξηση του σωματικού βάρους και δίαιτες γιο-γιο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους με πολύ λίγη γνώση, ή με την εσφαλμένη αντίληψη ότι η χειρουργική επέμβαση από μόνη της θα διόρθωση τα πάντα.
Εδώ είναι μια λίστα των μύθων για τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους:
1) Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι “θεραπεία”.
Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι ένα εργαλείο στο μακρύ ταξίδι του ασθενή για ένα υγιή, λεπτό και σε καλή φυσική κατάσταση σώμα. Η σκληρή δουλεία καλό θα ήταν να αρχίσει ακόμη και πριν την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να αρχίσει με συστηματική γυμναστική και δίαιτα ούτως ώστε να έχει χάσει ήδη κάποιο βάρος. Ωστόσο, όλα αυτά ο ασθενής θα πρέπει να τα ακολουθεί και μετά την επέμβαση και στη συνέχεια να προσθέτει περισσότερες απαιτήσεις στη διατροφή του και περιορισμούς καθώς και περισσότερη άσκηση.
2) Είναι αδύνατο να πάρει πίσω το βάρος μετά από μια γαστρική παράκαμψη.
Όπως προαναφέραμε η χειρουργική επέμβαση είναι ένα βοηθητικό εργαλείο για απώλεια βάρους, εάν ο ασθενής κάνει κατάχρηση αυτού του εργαλείου με την αλόγιστη κατανάλωση τροφής και απουσία άσκησης τότε, πιθανότατα θα αρχίσει ξανά να κερδίζει βάρος. Ο λόγος που ένας ασθενής κερδίζει βάρος μετά από την επέμβαση είναι κυρίως γιατί διατήρησε τις παλιές κακές διατροφικές του συνήθειες που ήταν η αιτία για την αύξηση του βάρους του πριν την επέμβαση. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής πριν αλλά και μετά από την επέμβαση να δημιουργήσει ένα καλό σχέδιο διατροφής και άσκησης το οποίο θα ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του.
3) Θα πρέπει να είναι 150kg για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.
Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, που καθορίζονται από το NIH (National Institutes of Health). Ωστόσο, δεν είναι μόνο με βάση το βάρος και μόνο, αλλά αφορούν και ό, τι άλλες παθήσεις έχετε επίσης, όπως ο διαβήτης. Το NIH αναγνωρίζει κάποιον με ΔΜΣ ίσο ή μεγαλύτερο από 30 ως «παχύσαρκα». Αν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 30 είναι απίθανο να εγκριθεί για τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Ωστόσο, η περίπτωση του καθενός διαφέρει, γι αυτό θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
4) Μπορείτε να έχετε μόνο υγρή δίαιτα μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ο ασθενής θα είναι σε υγρή δίαιτα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Πριν την χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ο γιατρός βάζει τον ασθενή σε μια υγρή δίαιτα για περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό επιτρέπει στο συκώτι του ασθενή να συρρικνωθεί και έτσι κάνει την επέμβαση πιο εύκολη. Στη συνέχεια θα είναι σε μια υγρή δίαιτα για περίπου 1-2 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια μεταπηδά σε ένα κανονικό διαιτολόγιο στερεών τροφών του.
5) Θα έχει μια μεγάλη ουλή μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.
Πριν από μερικές δεκαετίες αυτό μπορεί να ήταν αλήθεια, λόγω του τύπου της χειρουργικής επέμβασης που γινόταν. Ωστόσο, η πλειονότητα των χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους πραγματοποιούνται πλέον λαπαροσκοπικά, που σημαίνει ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ μικρό σημάδι. Επίσης το Band Lap, γαστρική παράκαμψη και γαστρεκτομή πραγματοποιούνται μέσω της λαπαροσκοπικής τεχνικής. Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι ένας ελάχιστα επεμβατικός τρόπος με τον οποίο ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει περίπλοκες διαδικασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλες τομές.
6) Αν μια γυναίκα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους δεν θα μπορεί να μείνει έγκυος.
Είναι πιθανό μια γυναίκα αφού υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους να μείνει έγκυος. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί θα σας συμβούλευα να περιμένετε 1-2 χρόνια πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να έχετε χάσει ένα μεγάλο μερος του βάρους σας και ο ρυθμός απώλειας βλαρους έχει σταθεροποιηθεί. Μετά την επέμβαση οι ορμόνες σας θα αλλάξουν και το σώμα σας θα ειναι διατροφικά εξαντλημένο μέχρι να σταθεροποιηθεί η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνων. Αυτό συμβαίνει επειδή η επέμβαση αναστέλλει την απορρόφηση των βιταμινών και μετάλλων. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος και είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο γιατρό σας θα σας συμβουλεύσει να περιμένετε.
7) Όλοι οι ασθενείς μετά από την επέμβαση απώλειας βάρους θα βιώσουν το «σύνδρομο dumping».
Το σύνδρομο dumping, είναι κοινό μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βαρους, χωρίς όμως να συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση. Σε μερικους ανθρώπους δεν συμβαίνει καθόλου σε μερικούς περιστασιακά και σε άλλους σε μεγάλο βαθμό. Το σύνδρομο αυτό προκαλείται συνήθως από την ταχεία είσοδο αχώνευτων τροφών από το στομάχι στο λεπτό έντερο, όπου το σώμα δεν είναι προετοιμασμένο να διασπάσει τις συγκεντρωμένες άχρηστες ουσίες και έτσι τις αραιώνει με ταχείο “dumping” υγρών και ηλεκτρολυτων μέσα στο περιεχόμενο του εντέρου. Γι’ αυτό το λόγο θα ήταν καλό να αποφευχθούν υπερβολικά λιπαρά τρόφιμα, τροφές με υψηλά επίπεδα γλυκόζης, ενώ μικρά σε ποσότητα γεύματα μπορούν να βοηθήσουν στη αποφυγεί των συμπτωμάτων.
8) Η ασφάλεια δεν καλύπτει την έπεμβαση για απώλεια βάρους.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν τις κατευθυντήριες γραμμές του NIH (National Institutes of Health) όταν εξετάζουν αν πρέπει ή όχι να υποστηρίξουν μια επέμβαση απώλειας βάρους. Ωστόσο, δεν είναι όλα με βάση το βάρος και μόνο. Αν η παχυσαρκία προκαλεί ή επηρεάζει άλλα προβλήματα υγείας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό στοιχείο για την ασφάλια σας. Βέβαια κάθε ασφαλιστική εταιρεία ακολουθεί διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές γι’αυτό καλό θα ήταν ο κάθε ασθενής να εξετάσει το θέμα με την ασφαλιστική του εταιρεία πριν από την επέμβαση.
Δημήτρης Σταύρου MD, MSc, FEBOPRAS
Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός
www.drstavrou.com