Είναι πλέον αποδεκτό πως μια έγκυος γυναίκα, κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών που μεγαλώνει στην κοιλιά της μια νέα ζωή, περνά από πολλά και διάφορα στάδια ψυχοσωματικά. Άλλες ευκολότερα και άλλες δυσκολότερα… Δε φτάνει που κουβαλάμε ένα μωρό για εννέα μήνες στην κοιλιά και όταν επιτέλους το κρατάμε στην αγκαλιά μας πρέπει να μάθουμε ένα σωρό πράγματα και να αλλάξουμε άρδην όλα όσα κάναμε πριν, έχουμε μόλις 18 εβδομάδες, εκ των οποίων οι 2 λαμβάνονται πριν τον τοκετό, για τα εξής : Να μάθουμε το μωρό μας και να μας μάθει και αυτό. Να βάλουμε μια ρουτίνα στο ημερήσιο πρόγραμμα για να είμαστε και εμείς και το μωρό ασφαλείς. Να ρυθμιστεί το τάϊσμα του μωρού, είτε με θηλασμό, είτε με μπιμπερό. Να ρυθμιστεί ο ύπνος του. Να έχει πάντα τα απαραίτητα και αυτά που χρειάζονται. Καθαρό σπίτι, πλυμένα ρούχα. Να μάθουμε τι σημαίνει το κλάμα του όταν κλαίει. Να ανασυγκροτηθούμε και να μετριάσουμε τις ορμόνες που σύμφωνα με έρευνες μόλις γεννήσεις χορεύουν γκαν-γκαν προκαλώντας μας άλλα τόσα, απ΄ όσα περάσαμε κατά τη διάρκεια της κύησης. Να βρούμε τι θα κάνουμε με το μωρό όταν αυτές, οι 16 εβδομάδες πλέον, θα τελειώσουν. Και βέβαια… σε αυτές τις 16 εβδομάδες θέλουμε να χάσουμε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, να ξαναμπούμε στο παλιό μας τζιν, να βάψουμε και να χτενίσουμε μαλλιά, να ξανανιώσουμε γυναίκες. ΟΛΑ αυτά μέσα 16 εβδομάδες.
Με άλλα λόγια, μία γυναίκα η οποία γέννησε, μπορεί πρώτο, μπορεί το δεύτερο παιδί της πρέπει να επιστρέψει πίσω στην εργασία της μετά από 4 περίπου μήνες ! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο περί Προστασίας της μητρότητας νόμος του 1997, παραμένει ακλόνητος 20 χρόνια μετά τη θέσπισή του. Ε πείτε μου τώρα εσείς σας παρακαλώ πολύ.. πώς γίνεται όλα τα πιο πάνω να επιτευχθούν σε 4 μήνες, χωρίς κιόλας καθόλου άδεια για τον πατέρα; Λες και οι πατεράδες δεν είναι γονείς και δε χρειάζεται να έχουν και αυτοί άδεια πατρότητας. Λες και δεν είναι ανάγκη να είναι εκεί αυτές τις πρώτες στιγμές του μωρού τους.
Και αντί οι αρμόδιοι και εννοώ η Βουλή, μα ασχοληθεί με αυτό το θέμα, το ρίχνει στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία. Λες και δεν έχουν παιδιά αυτοί.. Απορώ πραγματικά. Και αντί να ασχοληθούν με την πιο μεγάλη επένδυση που είναι τα παιδιά μας, τσακώνονται αν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα τρία βήματα μέσα από το πλακάκι της πόρτας του καζίνο ή όχι. Και όχι μόνο ασχολούνται αλλά τσακώνονται κιόλας.
Τώρα προωθούνται νομοσχέδια στη Βουλή για επέκταση της χρονικής περιόδου για την άδεια μητρότητας. Από 4 σε 6 μήνες, λένε, και άδεια πατρότητας για 2 εβδομάδες! Ούαο, κάποιοι ξύπνησαν !! Θα το πιστέψω… όταν το δω να γίνεται πραγματικότητα, όταν ψηφιστεί. Από το υπουργείο πάντως φαίνεται πως η επέκταση της άδειας μητρότητας δεν συζητιέται καν λόγω ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων… Βέβαια θα μου πείτε, εδώ η νομοθεσία για τις εξωσωματικές θεσπίστηκε το 2014.. Και από πότε γίνονται εξωσωματικές στην Κύπρο;
Από το 1987…
moments by Katerina Agapitou