Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γυναικολόγος, κατά τη διάρκεια της κύησης, ελέγχει συνήθως την έγκυο γυναίκα για διαβήτη μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας.
Συχνά ο διαβήτης κύησης μπορεί να ελεγχθεί μέσω της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και η χορήγηση ινσουλίνης. Όταν μια γυναίκα διαγνωστεί με αυτό τον τύπο διαβήτη, θα πρέπει να επισκεφθεί ένα Διαβητολόγο και ένα Κλινικό Διαιτολόγο για να τη βοηθήσει με τη διατροφή της.
Σε περίπτωση που ο διαβήτης κύησης είναι ανεξέλεγκτος, η μέλλουσα μητέρα πιθανόν να γεννήσει ένα μωρό με μακροσωμία, δηλαδή ένα μωρό που είναι μεγάλο για την ηλικία κύησης του. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονη δυσφορία στη γυναίκα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης, συνεπώς ένα «μεγάλο» μωρό πιθανότατα να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον τοκετό. Επίσης, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης προεκλαμψίας· μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεΐνη στα ούρα και έντονο πρήξιμο στα άκρα.
Συμβουλές διατροφής για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης 1. Περιορισμός στην κατανάλωση ζάχαρης
Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωση γλυκών, ζάχαρης και μελιού. Εάν είναι δύσκολο για τη μητέρα να καταναλώνει τα ροφήματα της χωρίς ζάχαρη, μπορεί, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, να χρησιμοποιεί το γλυκαντικό στέβια. Σε γενικές γραμμές όμως, η χρήση γλυκαντικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνεται στο ελάχιστο.
- Μικρά και συχνά γεύματα
Η έγκυος μητέρα με διαβήτη κύησης θα πρέπει να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα και να αφήνει απόσταση 2,5 – 3 ωρών μεταξύ των γευμάτων της. Εάν η μέλλουσα μητέρα δεν αφήνει αρκετή απόσταση μεταξύ των γευμάτων και των σνακ της, το ζάχαρο του αίματος δεν θα μπορεί να μειωθεί και θα παραμένει ψηλό.
- Υδατάνθρακες με μέτρο
Σε σχέση με τους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πλιγούρι, ψωμί, πατάτες) που είναι η ομάδα που αυξάνει περισσότερο το ζάχαρο αίματος, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως είναι τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια al dente, η γλυκοπατάτα κ.α.
Δεν θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή της γιατί προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους. Θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
- Προσοχή στη φυσική ζάχαρη
Φυσική ζάχαρη, εκτός από τους υδατάνθρακες που προαναφέραμε, συναντάμε και σε τροφές όπως είναι τα όσπρια, τα φρούτα, το γιαούρτι και το γάλα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Σε σχέση με τα γαλακτοκομικά η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως (1 μερίδα = 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 30γρ τυρί, 1 φλ γάλα). Το τυρί είναι το μόνο από τα γαλακτοκομικά που δεν ψηλώνει το ζάχαρο.
Τα φρούτα είναι πλούσια σε φρουκτόζη και για αυτό το λόγο η εγκυμονούσα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 2-3 μερίδες ημερησίως.
Τα όσπρια, αν και έχουν πρωτεΐνη, είναι επίσης πλούσια σε άμυλο και θα πρέπει να καταναλώνονται περίπου 2 φορές την εβδομάδα σε συγκεκριμένες ποσότητες.
- Η δύναμη της Πρωτεΐνης
Οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αβγό) δεν ψηλώνουν το ζάχαρο του αίματος και γι’ αυτό το λόγο μπορούν να καταναλώνονται άφοβα. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να καταναλώνουν άπαχες πρωτεΐνες σε συνδυασμό με άφθονα φυλλώδη λαχανικά και μια περιορισμένη πηγή υδατάνθρακα.
- Η δύναμη της άσκησης
Η άσκηση είναι ένας άλλος τρόπος για να κρατηθεί το σάκχαρο του αίματος υπό έλεγχο. Προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα όπως περπάτημα και κολύμπι, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Η σωματική άσκηση θα πρέπει να πραγματοποιείται έπειτα από την έγκριση του προσωπικού σας ιατρού.
Στις περισσότερες γυναίκες ο διαβήτης κύησης φεύγει αμέσως μετά τη γέννα. Ένα ποσοστό γυναικών μπορεί να αποκτήσει διαβήτη τύπου ΙΙ μετά από μήνες ή χρόνια και για αυτό, μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης θα πρέπει να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται σε συχνή βάση.
Γιάννης Κερίμης BSc, MSc, RDN (USA)
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.ikerimis.com